Studii despre educație

unicef

Costurile investitiei insuficiente in educatie in Romania

2014 - Unicef

Daca  mentine  investitia  in  educatie  la  un  nivel  atat  de  scazut, Romania  va  pierde  intre  12  si  17  miliarde  de  euro  in  perioada  2015-2025.  Cu  alte  cuvinte: daca Romania ar creste treptat investitia în educatie, de la 4,1% la 6% din PIB, s-ar inregistra o crestere economica mai mare, de la 2% la 2,7-2,95%. Aceasta ar aduce un castig de 12-17 miliarde de euro in urmatorii zece ani.

Descarca studiu

oecd

PISA 2012 Results in Focus What 15-year-olds know  and what they can do with what they know

2014 - OECD

Echiparea tinerilor cu abilitatile de care au nevoie ca sa isi atinga potentialul, sa participe intr-o economie globala din ce in ce mai interconectata si in cele din urma sa converteasca joburi mai bune in-tr-un trai mai bun, sunt niste preocupari centrale ale politicilor publice in multe locuri ale lumii.  In ultima 10 ani OECD Programme for International Student Assessment (PISA), a devenit unitatea de masura principala pentru evaluarea calitatii, echitatii si eficientei sistemelor scolare in care tinerii castiga abilitati in aceasta lume.

Descarca studiu

logo-ceae

Scaderea analfabetismului functional  - o posibila prioritate strategica in educatie

2015 - Centrul pentru evaluare si analize educationale

Atunci cand se discuta despre prioritatile strategice in educatie, trebuie luate in calcul si elemente de natura economica. Prin direcțiile de reforma existente, se creeaza in sistemul de educatie din Romania premisele ca fiecare copil care începe școala astăzi să se poată adapta cu succes pe piața muncii peste 20 de ani?

Descarca studiu

world-v

Bunastarea copilului in mediul rural

2014 - World Vision

Realitatea sociala in Romania, arata ca inca exista puternice inegalitati intre oportunitatile de dezvoltare ale copilului din mediul rural fata de cel din urban, evidentiate in indicatori statistici relevanti cu efecte pe termen scurt sau mediu asupra copilului dar si cu efecte pe termen lung asupra populatiei rurale in general.

Descarca studiu

ise-3

Abandonul timpuriu si perspective pe piata muncii

2010 - Institutul de Stiinte ale Educatiei

Analizele la nivel national si european arata ca in perioada 2000 - 2010, rata deparasire timpurie a sistemului de educatie in Romania avariat semnificativ, de la valori de varf in perioada 2000-2004, atunci cand rata atinge avalori de 22-23%, la valori progresiv maiscazute in ultimii ani. Datele comparative privind indicatorul rata deparasire timpurie a sistemului de educatie a tinerilor invarsta de 18- 24 ani ilustreaza faptul ca Romania se situeaza sub nivelul celor mai multe dintre statele membre ale UE. La nivelul anului 2009, de exemplu, dintre cele 27 State Membre, România (16,6%) se situa undeva la coada clasamentului, mai precis era prima dintre ultimele cinci.

Descarca studiu

ise-3

Copiii care nu merg la scoala - O analiza a participarii la educatie in invatamantul primar si gimnazial

2011 - Institutul de Stiinte ale Educatiei si UNICEF

Conform statisticilor oficiale (INS 2011), in anul scolar 2009/2010 1,4% dintre elevii din invatamantul primar si 1,7% dintre elevii din invatamantul gimnazial au abandonat scoala. Adaugand la aceasta procentul copiilor care nu au frecventat niciodata scoala (3,68% în invatamantul primar si 3,75% in invatamantul gimnazial) avem un numar total de peste 44 mii de copii de varsta invatamantului primar si peste 48 mii de copii de varsta invatamantului gimnazial care sunt in afara sistemului de educaţie.

Descarca studiu