9 Octombrie

Suntem în căutarea acelor directori de școli care fac diferența pentru copii. Vrem să li se acorde recunoașterea pe care o merită, de aceea dorim ca o țară întreagă să vadă ideile creative care au transformat școlile, grădinițele și liceele pe care le conduc. Împreună, avem șansa de a construi o comunitate a bunelor practici și de a transforma educația pornind de la firul ierbii.

Perioada de înscriere s-a încheiat.


Un eveniment AVE România Un eveniment AVE România

CELEBRĂM DIRECTORII DE ȘCOLI, GRĂDINIȚE SI LICEE CARE FAC TOT CE POT PENTRU TRANSFORMAREA EDUCAȚIEI DIN ROMÂNIA

Premiile se acordă pe baza activității din anul 2022 – 2023 ca director sau director adjunct.
Perioada de înscriere se încheie pe 22 august.

Inovare

DIRECTORUL ANULUI PENTRU
INOVARE

Profil:

  • A găsit o soluție/un model surprinzător, adaptat la situație si eficient pentru a obține rezultate în școală și poate să prezinte specific felul în care a făcut acest lucru, împreună cu rezultatele obținute.
  • Când ne referim la o soluție inovativă, ne gândim la un cumul de acțiuni care ajută la deblocarea unor procese, cum ar fi: felul în care a crescut competențele profesorilor în această perioadă, felul în care a implicat actori din afara școlii pentru a își îndeplini obiectivele, felul în care a folosit tehnologia pentru învățare.
  • Directorul demonstrează calități de leadership, management și strategie, viziune și determinare, atenție pentru starea de bine și rezultate educaționale bune pentru toți copiii din școală, chiar și în situația de criză.
  • A inițiat acțiuni cum nimeni nu a indrăznit să o facă înainte, îmbrățișează idei creative și iși asumă riscuri calculate pentru a identifica soluții mult mai eficiente pentru provocările pe care comunitatea lui/ei le întâmpină.
  • E preocupat(ă) să răspundă rapid nevoilor elevilor și comunității din care face parte.
  • A dezvoltat, testat și măsurat rezultatele pentru o inițiativă/proiect/idee care a produs schimbări semnificative și în care contribuția lui a fost importantă și demonstrată.
  • Inițiativele/proiectele/ideile dezvoltate au fost relevante pentru toți elevii și pentru comunitate.

Criterii de evaluare:

  • Inovatia implementată răspunde nevoilor educaționale din școala/comunitatea sa – explică cu claritate nevoile educaționale din școală și explică cum inovația răspunde acestor nevoi.
  • Soluția găsită este într-adevăr surprinzătoare. Directorul explică cu claritate care au fost diferitele variante prin care a trecut de-a lungul procesului, soluția inovativă și cum a fost îmbunătățită.
  • Directorul și-a asumat riscuri și a depășit obstacolele pentru a reuși. Numește riscurile pe care le-a depășit și cum a făcut acest lucru. Rezultatele obținute au adus schimbări semnificative și măsurabile în școala/comunitatea sa. Menționează clar, calitativ si cantitativ, care au fost rezultatele obținute, face referire la acestea atât înainte, cât și după implementarea soluției inovative. Rezultatele obținute fac o diferență relevantă comparată cu populația școlii/comunității.
Inovare

DIRECTORUL ANULUI PENTRU
ANTREPRENORIAT

Profil:

  • A implementat o soluție care a implicat identificarea de resurse și atingerea de rezultate imediate și poate să prezinte specific felul în care a făcut acest lucru, împreună cu rezultatele obținute.
  • Director ale cărui inițiative/proiecte/idei demonstrează eficiența unor acțiuni antreprenoriale în situații în care resursele nu au fost suficiente sau situațiile au fost provocatoare.
  • Directorul demonstrează calități de leadership, management și strategie, viziune și determinare, atenție pentru starea de bine și rezultate educaționale bune pentru toți copiii din școală.
  • A avut abilitatea de a vedea oportunități acolo unde au existat provocări și capacitatea de a identifica resurse și posibilități, pentru a obține rezultate pe care ceilalții nu le-au identificat sau nu au știut să le adreseze.
  • A avut curajul de a-și asuma inițiative și riscuri calculate, cu agilitate.
  • A implementat o soluție care a îmbunătățit calitatea educației din școală/comunitate pentru toți elevii, care a produs schimbări semnificative și în care contribuția lui a fost importantă și demonstrată.

Criterii de evaluare:

  • Soluția implementată răspunde nevoilor educaționale din școala/comunitatea sa – explică cu claritate nevoile educaționale din școală și explică cum inovația răspunde acestor nevoi.
  • Pentru ca ideea să ia naștere a depășit dificultăți și provocări, chiar daca părea imposibil că va reuși - numește clar care au fost provocările pe care le-a depășit și cum a făcut acest lucru.
  • A identificat si a folosit resurse (de orice tip) chiar acolo unde părea ca ele nu există – Mentioneaza care sunt resursele pe care le-a identificat si cum le-a folosit pentru a putea realiza solutia propusa.
  • Rezultatele obtinute au adus schimbari semnificative si masurabile in scoala/comunitatea sa – mentioneaza clar, calitativ si cantitativ, care au fost rezultatele obtinute, facand referire la acestea atat inainte, cat si dupa, implementarea solutiei inovative. Rezultatele obtinute fac o diferenta relevanta comparate cu populatia scolii/comunitatii.
Inovare

DIRECTORUL ANULUI PENTRU
EGALITATE DE ȘANSE

Profil:

  • A reușit ca toți elevii vulnerabili din comunitate să fie conectați la școală. S-a asigurat că cei mai vulnerabili dintre copii nu râmân în afara sistemului din cauza lipsei de resurse și poate să prezinte specific felul în care a făcut acest lucru, împreună cu rezultatele obținute.
  • Director ale cărui inițiative/proiecte/idei au facilitat accesul egal la educație de calitate pentru grupuri dezavantajate (elevi cu condiții materiale precare, minorități, cerințe educaționale speciale, etc.). Are o politică clară/plan clar de sprijin a categoriilor vulnerabile pentru recupararea decalajelor în învățare și a pus în aplicare acest plan.
  • Consideră că circumstanțele și condițiile în care un copil s-a născut nu ar trebui să influențeze negativ accesul lui la educație.
  • Este cu adevărat determinat să asigure pentru fiecare elev oportunități reale de participare în școală.
  • Directorul demonstrează calități de leadership, management și strategie, viziune și determinare, atenție pentru starea de bine și rezultate educaționale bune pentru toți copiii din școală, chiar și în condiții de criză.
  • A implementat în mod real o măsură care a menținut sau chiar a crescut și a îmbunătățit accesul la educație pentru grupuri defavorizate din școala și comunitatea lui, care a produs schimbări semnificative și în care contribuția lui a fost importantă și demonstrată.
  • Criterii de evaluare:

    • Proiectul/inițiativa implementată răspunde nevoilor educaționale ale unui grup defavorizat în școala/comunitatea sa – explică cu claritate care este categoria vulnerabilă căreia s-a adresat, nevoile educaționale ale acestora și explică cum soluția răspunde acestor nevoi.
    • Reușește să ofere acces la educație de calitate pentru grupul defavorizat din școala/comunitatea sa – explică cu claritate care sunt elementele inițiativei care au reușit să ofere acces echitabil la educație de calitate pentru grupul vulnerabil
    • A identificat și a folosit resurse (de orice tip) chiar acolo unde părea ca ele nu exista – menționeaza care sunt resursele pe care le-a identificat și cum le-a folosit pentru a putea realiza soluția propusă.
    • Rezultatele obținute au adus schimbări semnificative și măsurabile în școala/comunitatea sa – menționează clar, calitativ si cantitativ, care au fost rezultatele obținute, făcând referire la acestea atât înainte, cât și după implementarea soluției inovative. Rezultatele obținute fac o diferență relevantă comparate cu populația școlii/comunitatii.

Directorul
anului 2023

Premiul pentru Directorul Anului 2023 va fi acordat unui candidat din totalul de directori înscriși, pentru calități de leadership excepționale și rezultate remarcabile.

  • Este desemnat din lista scurtă propusă de către cele 3 comisii pentru premiile anterioare
  • Depășește nivelul așteptat al unei categorii și cel mai probabil îndeplinește condiții suprapuse (a găsit resursele necesare, o soluție inovativă și a reușit ca toți copii, indiferent de condițiile de vulnerabilitate din comunitatea sa, să fie conectați la învățare)
  • Acest director nu va putea fi premiat la nicio altă categorie
  • Surprinde prin calități de leadership excepționale, viziune și rezultate remarcabile
  • Proiectele inițiate au anvergură, sunt transversale, iar impactul rezultat este major, de lungă durată și includ fiecare copil din școală
  • Poate cu ușurință să numească rezultatele pe care le-a obținut și cum a reușit
  • Este un adevărat model de profesionalism și dedicare, atât pentru școală, cât și pentru comunitate.

PREMII

Celebrăm directorii de școli, grădinițe si licee care fac tot ce pot pentru transformarea educației din România.

LOC ASIGURAT ÎN CADRUL PROGRAMULUI AVE

Directorul împreună cu școala vor face parte din programul AVE. Școala va fi automat selectată pentru programul Asociației pentru Valori în Educație, unde aceasta va beneficia de parcursuri de dezvoltare bazate pe procese de transformare.

3500 € PENTRU PROIECTUL DIN ȘCOALA TA

Suma oferită pentru fiecare director câștigător va fi folosită cu scopul de a continua proiectul demarat în școală alături de comunitate sau pentru a demara un alt proiect în școală.

CÂȘTIGĂTORII anului 2022

Anul trecut am premiat patru directori care au reprezentat o sursă de inspirație pentru întreaga comunitate școlară.
Urmărește-le povestea și ajută-ne să aducem noi exemple de bună practică în lumina reflectoarelor.

Castigator direct

DIRECTORUL ANULUI PENTRU
ANTREPRENORIAT

Simona Elena Voinescu

Școala Gimnazială Popricani, jud. Iași

URMĂREȘTE-I POVESTEA
Castigator direct

Directorul
ANULUI 2022

Cristina Hadâmbu

Liceul Tehnologic Puskas Tivadar Ditrău, jud. Harghita

URMĂREȘTE-I POVESTEA
Castigator direct

DIRECTORUL ANULUI PENTRU
EGALITATE DE ȘANSE

Georgiana-Livia Antoci

Școala Gimnazială „Elena Cuza”, jud. Iași

URMĂREȘTE-I POVESTEA
Castigator direct

DIRECTORUL ANULUI PENTRU
INOVARE

Viforel Dorobanțu

Școala Gimnazială Nr. 1, Curcani, jud. Călărași

URMĂREȘTE-I POVESTEA

Întrebări frecvente

Cum pot aplica?

Luăm în considerare aplicațiile înregistrate în formularul de aici. Pentru completarea formularului vei avea nevoie de date concrete care pot demonstra transformările pe care le-ai făcut în școala ta și de menționarea procesului care te-a condus la rezultate. Completarea aplicației poate dura aproximativ o oră.

Până când pot aplica?

Aplicațiile sunt deschise până pe 22 august la ora 23:59.

Cum se face selecția pentru Directorii Anului?

Fiecare director este necesar să completeze o aplicație prin care candidează la maximum 2 categorii de premii. Fiecare aplicație este evaluată individual în baza criteriilor de evaluare de aici de către o echipă dedicată de selecție. Apoi un număr limitat de directori, pentru fiecare categorie în parte, va fi invitat la un interviu online. Fiecare comisie de jurizare este formată din lideri de business cu experiență în leadership și management, alături de reprezentanți din mediul educațional. În urma interviului se aleg câștigătorii pentru fiecare categorie.

Care sunt criteriile de evaluare pentru fiecare premiu?

Vezi care sunt criteriile pe baza cărora vor fi analizate aplicațiile de către juriu aici.

Cine poate aplica la Premiile pentru Directorii Anului 2023?

Vrem să aducem în lumina reflectoarelor toți directorii de școală, liceu sau grădiniță care și-au desfășurat activitatea în anul școlar 2022-2023.

Dacă nu mai sunt director de școală acum, pot aplica?

Aplicațiile sunt deschise pentru directorii care au avut mandat în perioada septembrie 2022 - iulie 2023. Dacă în prezent nu mai ești director de școală, așteptăm în continuare aplicația ta pentru perioada septembrie 2022 – iulie 2023.

Cum se desfășoară Gala Premiilor pentru Directorii Anului?

Ceremonia decernării premiilor este evenimentul anual unde meritele directorilor de școli sunt puse în lumina reflectoarelor pentru întreaga țară de către lideri din business, specialiști în educație, ONG-uri, reprezentați ai comisiilor de jurizare și ai administrației publice.