Salarii adecvate pentru directorii de școli!
Scrisoare deschisă adresată Guvernului
Deoarece asistăm deja la multiple demisii ale directorilor și directorilor adjuncți, în primul an școlar de aplicare a Legii învățământului preuniversitar, un moment strategic pentru educația din România, solicităm Guvernului adoptarea unei măsuri urgente prin care să asigure o salarizare corespunzătoare a directorilor și directorilor adjuncți, în acord cu rolul și misiunea noastră.
Directorii și directorii adjuncți din întreaga țară își asumă responsabilități și schimbă în bine comunitățile lor. În contextul transformarilor pe care ne dorim sa le vedem în educația din România, ei au un rol strategic de lideri, iar statutul și nivelul de responsabilitate aferent atribuțiilor pe care și le asumă trebuie recunoscut, printre altele, și printr-o salarizare corespunzătoare.
În luna iunie, ca răspuns la greva generală din învățământ, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență (OUG nr. 57/2023) prin care a crescut salariile profesorilor. Totuși, Guvernul a ignorat directorii unităților de învățamânt. Existente încă din 2019, în iunie 2023 au crescut semnificativ diferențele salariale între personalul cu funcție de predare și directorii de școli. De ce acest lucru? În cazul profesorilor, salariul de bază crește pe măsura vechimii în muncă, conform unor trepte. Pe de altă parte, în cazul directorilor, salariul nu este influențat deloc de vechime. În unele cazuri, discrepanța ajunge și la 900 de lei/lună, în defavoarea directorilor.
Astfel, ne aflăm în situație în care, la acest moment, asumarea rolului de director sau director nu este atractivă pentru personalul didactic de predare, nefiind susținută concret prin măsuri de sprijin.
Ești director de școală?
Semnează și susține inițiativa pentru salarii adecvate!
Solicităm o salarizare adecvată și atractivă
pentru
directorii de școli
Pe termen lung, acest lucru se poate rezolva prin noua Lege-cadru a salarizării personalului plătit din fonduri publice, aflată acum în lucru la Ministerul Muncii. Pentru a restabili echilibrul, solicităm ca directorii unităților de învățământ să fie consultați în elaborarea noii legi a salarizări unitare. Solicităm să fim la masa negocierilor și să ne exprimăm punctul de vedere, alături de sindicate și Ministerul Educației.
Însă, lucrurile nu pot rămâne așa nici pe termen scurt. Solicităm ca, până la 1 septembrie 2023, Guvernul să adopte o soluție normativă prin care să își însușească una dintre următoarele trei propuneri, variante prin care directorilor le va fi redată demnitatea și recunoscut rolul pe care îl au în comunitățile școlare.
- Propunerea 1: modificarea actualei legi-cadru a salarizării (Legea nr. 153/2017), în sensul în care salariul de bază al directorului și directorului adjunct să pornească tot de la gradația 0 de vechime în muncă, permițând astfel aplicarea corespunzătoare a gradațiilor specifice tranșelor de vechime.
- Propunerea 2: instituirea posibilității de a opta pentru salariul de care putem beneficia: alegând între salariul specific funcției de director și salariul la care am avea dreptul ca personal de predare, cu condiția ca în ambele variante să fie integrate o majorare de 10% a salariului de bază (de care beneficiază în prezent diriginții, învățățorii, educatorii, institutorii și profesorii pentru învățământ primar).
- Propunerea 3: acordarea unei prime lunare pentru directori și directorii adjuncți, din septembrie 2023 și până la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, într-un cuantum net de 1200 de lei pe lună.
Avem așteptarea legitimă de a fi remunerați în acord cu specificul funcției de conducere, într-un mod care să reflecte rolul strategic al directorului și directorului adjunct la nivelul unității școlare, cu un salariu peste cel de care beneficiază personalul didactic de predare.
Prezentul demers este inițiat de AVE (Asociația pentru Valori în Educație), la propunerea comunității directorilor de școli din AVE, participanți în programele de formare ale asociației.
AVE (Asociația pentru Valori în Educație) contribuie de 8 ani de zile la transformarea în bine a educației din România. AVE își propune ca învățământul din România, până în 2035, să fie în top 10 la nivel european, iar pentru asta girăm și sprijinim rolul tranformativ al directorilor.
De aceea, AVE a format 300 de directori de școală prin Academia de Leadership și Management Școlar, iar din 2017 aduce in atentia societatii civile prin Gala Premiilor Directorul Anului, pe cei mai buni directori din Romania, cei care transforma comunitatile lor.
Propunerea 1: modificarea actualei legi-cadru a salarizării (Legea nr. 153/2017), în sensul în care salariul de bază al directorului și directorului adjunct să pornească tot de la gradația 0 de vechime în muncă, permițând astfel aplicarea corespunzătoare a gradațiilor specifice tranșelor de vechime.
Propunerea 2: instituirea posibilității de a opta pentru salariul de care putem beneficia: alegând între salariul specific funcției de director și salariul la care am avea dreptul ca personal de predare, cu condiția ca în ambele variante să fie integrate o majorare de 10% a salariului de bază (de care beneficiază în prezent diriginții, învățățorii, educatorii, institutorii și profesorii pentru învățământ primar).
Propunerea 3: acordarea unei prime lunare pentru directori și directorii adjuncți, din septembrie 2023 și până la intrarea în vigoare a noii legi a salarizări, într-un cuantum net de 1200 de lei pe lună.
Începând cu toamna anului 2023, propunem grădinițelor, școlilor și liceelor din România un program unitar prin care le oferim acces la toate intervențiile și instrumentele dezvoltate de AVE și de către partenerii noștri. În ultimii ani, AVE a lansat programe orientate spre sprijinirea școlilor și a directorilor din România. Acum, dorim să introducem o abordare integrată, eficientă și sinergică.
AVE își propune să transforme educația din România prin implicarea companiilor private și a societății civile în inițiative cu impact transformațional asupra sistemului de învățământ.