Peste 6,300 de directori de școli, 180,000 de profesori și 3 milioane de elevi din România resimt presiunea celei mai mari crize din ultimii 50 de ani.
Credem în responsabilitatea noastră de a susține mediul educațional în această perioadă dificilă și credem că putem să fim alături de directori în mediul digital, pentru a continua dezvoltarea lor.
Astfel, organizăm seria de webinarii Edu Leaders Talks – întâlniri online pe teme relevante pentru liderii din educație, care să îi pregătească să treacă mai ușor peste această perioadă. Ne folosim de experiența obținută în Academia de Leadership și Management Școlar, unde lucrăm cu 119 directori pentru dezvoltarea competențelor de leadership.













Apasă pe fiecare webinar pentru a citi descrierea:
Ce vom învăța:
- O echipă care trece prin perioade dificile cu bine are capacitatea de a se redresa, de a găsi rapid soluții. Însă asta nu vine de la sine ci pe fondul înțelegerii comune și profunde a scopului echipei și a unor discipline comune. Vom aborda elementele care pot crea o echipă coezivă, capabilă să facă față bine crizei actuale sau oricărei schimbări bruște și neașteptate.
- Fiecare participant va putea, după webinar, să lucreze cu propria echipă cu acest instrument și să discute care sunt progresele pe care trebuie să le facă împreună pentru a reuși.
În cele două webinarii create și susținute de către Mihai Popa-Radu, participanții vor beneficia de un context de învățare și experimentare care va include:
- Informații de ultimă oră despre cum ne putem adapta optim la contextul de criză, bazate pe cele mai noi cercetări din neuro-științe și leadership;
- soluții simple, eficiente și ușor de implementat pentru situații de criză;
- tehnici și exerciții de igienă mentală și emoțională atât pentru uz personal, cât și pentru echipe;
- cultivarea unor competențe și comportamente care cresc capacitatea de răspuns, versus reactivitate bazată pe instinct și frică.
Radu Manolescu, Co-Fondator și Managing Partner KM Trust & Partners și Fondator AVE, va discuta despre leadership cu calm și claritate pentru directorii de școli și grădinițe. Mai exact, ne vom uita la:
- Cum putem adresa stresul?
- Cum putem obține calm si claritate?
- Metode și instrumente de a gestiona frica, incertitudinea si anxietățile
În cele două webinarii create și susținute de către Mihai Popa-Radu, participanții vor beneficia de un context de învățare și experimentare care va include:
- Informații de ultimă oră despre cum ne putem adapta optim la contextul de criză, bazate pe cele mai noi cercetări din neuro-științe și leadership;
- soluții simple, eficiente și ușor de implementat pentru situații de criză;
- tehnici și exerciții de igienă mentală și emoțională atât pentru uz personal, cât și pentru echipe;
- cultivarea unor competențe și comportamente care cresc capacitatea de răspuns, versus reactivitate bazată pe instinct și frică.
Ce vom învăța:
- Scopul inițiativei de învățare este să ajute directorii să gestioneze actuala perioadă într-un mod benefic, lin și poate chiar plăcut pentru toți cei implicați: cadre administrative și didactice, părinți și elevi.
- Suportul teoretic va fi cadrul de lucru (framework-ul) prezentat de John P. Kotter. Aceasta descrie 8 etape ale schimbării cu recomandări concrete pentru gestionarea personalului, informațiilor, resurselor și reputației.
Cu ce raman directorii:
- Un format structurat din 8 pași care ajută la gestionarea proceselor de schimbare care, odată completat, este discutat in sesiuni de feedback alaturi de facilitator.
- Inițiativa va fi una pragmatică. Nu ne interesează ca beneficiarii să acumuleze cunoștințe vaste. Ne interesează ca aceștia să fie capabili să gestioneze procese de schimbare cu ușurință.
Radu Manolescu, Co-Fondator și Managing Partner KM Trust & Partners și Fondator AVE, va discuta despre leadership bazat pe valori pentru directorii de școli și grădinițe. Mai exact, ne vom uita la:
- Caracterul în leadership – baza creării de valoare pe termen lung
- Comunicare cu compasiune
Noua realitate presupune schimbări profunde atât la nivel organizațional cât și la nivel psihologic și comportamental. Acest webinar plecă de le premiza că schimbările, mai ales cele nedorite și neașteptate, produc respingere, disconfort și stres chiar dacă sunt necesare.
- Identificarea elementelor esențiale care necesită atenție sau schimbare în noua realitate
- Identificarea modelelor mentale care pot împiedica schimbarea/adaptarea
- Structurarea unei abordări comprehensive a schimbărilor
- Concentrarea pe nevoile actorilor cheie
- Crearea unui plan de acțiune concret.
O componentă esențială a adaptării la noua realitate este comunicarea cu actorii principali, atât în pregătirea reluării cursurilor, cât și după ce acestea vor fi reluate. Webinarul vă propune să abordăm câteva principii și instrumente cheie care să vă ajute în comunicarea cu profesorii, astfel încât ea să se desfășoare cât mai eficient și constructiv.
- Cum transmitem un mesaj ținând cont de așteptările, nevoile și temerile interlocutorilor
- Cum adaptăm mesajul pentru a-i da mai mult impact și a crește nivelul de implicare a interlocutorilor
- Cum și când oferim feedback de apreciere și respectiv constructiv, mai ales în noul context
- Cum primim feedback
- Crearea unui plan de acțiune
Ce vei învăța:
- Cum să practic ascultarea activă
- Care este procesul de ascultare
- Ce este ascultarea activă
- Pașii ascultării active
Contextul evaluării în educație este un subiect care afectează deopotrivă elevii, profesorii și părinții. Acest webinar oferă câteva perspective despre:
- Ce înseamnă notarea obiectivă pentru progresul elevilor
- Ce presupun itemii comparabili în progresul elevilor
- Perspective și mituri în evaluarea standardizată.
Având în vedere perioada de incertitudine traversată care ne va cere mereu să ne reinventăm pentru a răspunde scopului asumat, apare inevitabil întrebarea dacă suntem pregătiți să răspundem rapid acestor schimbări cu soluții optime. În acest webinar vom discuta despre:
- Ce presupune să devenim agili
- Cum ne poate ajuta mentalitatea agilă în munca pe care o facem
- Cum putem cultiva agilitatea în echipă
- Cum eliminăm bariere mentale
- Cum menținem perspective constructive asupra viitorului ca lideri de școli
Perioada solicitantă cu care ne confruntăm își pune amprenta asupra stării noastre emoționale, ajungându-se treptat la epuizare. Acest fapt determină pierderea interesului de a comunica cu cei dragi, sau a pasiunii cu care se exercită profesia, entuziasmul fiind înlocuit de dezinteres.
În cadrul acestui webinar vei învăța despre:
- Primele semne prevestitoare ale epuizării
- Consecinţele epuizării
- Prevenţia epuizării
Sesiune online este bazată pe descoperiri din neuroștiință și cercetări din psihologia cognitiv-comportamentală, psihologia pozitivă și coaching, în care vom afla care sunt cei 3 ”mușchi” mintali care ne permit să prosperăm chiar și în perioade dificile. Controlând acești “mușchi” vom avea rezultate mai bune, relații echilibrate cu cei din jur și o stare generală de bine.
Pastila de inspirație
În plus, am lansat și seria Pastila de Inspirație – Q&A live pe Facebook, în care directorii împărtășesc din experiența lor de a găsi soluții și a forma profesori în această perioadă.
Evenimente anterioare:
- 28 aprilie, Cum formăm profesorii pentru predarea online – vezi înregistrarea.
- 5 mai, Cum ne motivăm echipa – vezi înregistrarea.
- 12 mai, Rolul directorului în conducerea învățării online – vezi înregistrarea.
- 19 mai, Echipa de profesori din școala online – practici și stil de management – vezi înregistrarea
- 26 mai, Organizarea școlilor în perioada 2-12 iunie – vezi înregistrarea
- 9 iunie, Cum ajungem la elevi prin competențele profesorilor – vezi înregistrarea
- 26 iunie, Evaluarea Națională din perspectiva unui director de școală – vezi înregistrarea
- 7 iulie, Finalul anului școlar din perspectiva directorilor – vezi înregistrarea