Cum faci loc colaborării și încrederii într-o comunitate școlară dezbinată, unde fiecare pare blocat în propria perspectivă?

Simona Covrig

Școala Gimnazială Bucșoaia

Simona Covrig, absolventă a programelor AVE România, a reușit să aducă împreună comunitatea școlară, sub semnul empatiei și al comunicării deschise.

De când se știe, Simona Covrig iubește să învețe și să caute soluții la probleme aparent imposibile. În copilărie devora lecțiile de matematică, materie care i-a și devenit carieră în viața de adult. După cei 4 ani la Facultatea de Matematică, a conștientizat că rolul său principal ca profesor va fi nu să rezolve probleme, ci să-i învețe pe alții s-o facă. Așa a început să se perfecționeze și să învețe să fie cu adevărat profesor ancorat în realitatea de la catedră – și nu oricum, ci în contexte diverse și complexe: de la școli din medii rurale defavorizate, până la instituții de învățământ dedicate copiilor cu nevoi speciale.

 

Mai târziu, viața i-a adus o nouă provocare profesională: asumarea rolului de director al Școlii Gimnaziale Bucșoaia din județul Suceava, rol la care nu se gândise vreodată. A acceptat și provocarea asta, motivată să lase ceva în urmă și să aducă oamenii din școală într-o comunitate unde siguranța emoțională, încrederea, curajul și comunicarea să reprezinte normalul, iar fiecare elev să aibă parte de o șansă reală.

 

Dar cum creezi un astfel de mediu când competiția și concurența sunt valorile care au primat ani la rând, când rezistența oamenilor la schimbare este mare și majoritatea strigă în cor „Nu se poate!”, când relațiile interpersonale sunt scindate? Ai încredere din toată inima că „oamenii vor reuși împreună”, îți antrenezi gândirea de matematician – orientată pe rezolvarea problemelor – și cauți susținere în programe și comunități unde simți că nu ești singur nici ca om, nici ca director de școală.

Simona Covrig: „De la început am crezut în oamenii din școală. Îi văzusem pe toți și știam că sunt valoroși și puternici. Nu mi-am imaginat însă că e atât de greu să-i aduci împreună!”

În 2016, când a dat concurs pentru postul de director de la unitatea de învățământ care cuprindea toate școlile și grădinițele din orașul Frasin. Inițial, în fosta comună Frasin, existau două unități de învățământ. Cum populația școlară era în scădere, cele două unități de învățământ (reprezentate de 3 școli și 5 grădinițe) au devenit una singură, respectiv Școala Gimnazială Bucșoaia. Eu mai fusesem director la una dintre școlile de dinainte, însă în 2016, lucrurile erau deja mult mai complexe: oamenii veneau din comunități diferite, dificil de armonizat.”

 

Așa a intrat în Academia de Leadership și Management Școlar și, mai târziu, în programul HumanKind: mânată de obiectivul de a aduce oamenii împreună și de a cultiva colaborarea, în detrimentul competiției și separării. Totodată, a vrut să reducă distanța dintre profesori și elevi și să încurajeze un dialog deschis între părinți și școală, un lucru despre care a descoperit, și din rolul de mamă, că este esențial în orice instituție de învățământ care produce transformări în bine.

 

Pe măsură ce a învățat să fie un director mai bun și un om mai prezent în relațiile cu ceilalți, Simona Covrig a implementat și derulat tot felul de proiecte, primite inițial cu rezistență și nedumerire: ceilalți nu înțelegeau de ce merită să se implice și să resimtă disconfortul adus de schimbare. Treptat însă, au învățat să despice fiecare proiect și fiecare provocare exact ca pe o problemă de matematică: în mod logic, organizat, pas cu pas.

 

Organizarea mai bună s-a văzut și în felul în care profesorii au început să realizeze rapoartele și statisticile, cândva văzute ca o sarcină birocratică inutilă, consumatoare de timp și energie: „Când am ajuns director, am avut o mare dificultate cu sarcinile administrative. În Academie am înțeles cu adevărat importanța raportării – a început să aibă sens pentru mine și am reușit să transmit asta și mai departe, în relațiile cu colegii mei. Cu timpul, oamenii au devenit mai dispuși să-și asume sarcini administrative. De 7 ani încoace, tot rafinăm acest proces. Mai mult, organizarea eficientă s-a văzut și în mediul online: în pandemie am început să creăm documente colaborative în cloud. Profesorii au îmbrățișat digitalizarea atunci când i-au înțeles rostul și beneficiile, eficiența și productivitatea crescută. Astăzi, presiunea birocratică e mult redusă în școala noastră.”

 

Ce se ascunde cu adevărat în spatele unei organizări eficiente din cadrul unei echipe sau a unei școli? Relațiile de încredere și dialogurile deschise dintre oameni.

Confirmări care oglindesc transformarea Școlii Gimnaziale Bucșoaia

Recomandările

Simonei Covrig

1

„Fiecare director are superputeri – în cazul meu, este vorba despre dorința de a învăța continuu. Este esențial să fim conștienți de superputerile noastre și să le folosim în moduri constructive: pentru binele comunității școlare. În plus cred că este foarte important să acceptăm că nu suntem super-oameni, astfel că nu trebuie să le știm pe toate și nici să fim perfecți. Este în regulă să cerem și să oferim ajutor.”

2

„Este împlinitor să fii parte dintr-o comunitate de directori unde simți că nu ești singur, că sunt și alții care întâmpină provocări și probleme cu ale tale. Academia de Leadership mi-a oferit oportunitatea de a face parte dintr-o comunitate de directori rezilienți, valoroși, pe care mă pot baza și de la care am o mulțime de lucruri de învățat.”

3

„Vrei să implementezi o schimbare? Este foarte important să explici rostul și beneficiile schimbării oamenilor din comunitatea ta. Începe cu „de ce” – a fost una dintre cele mai valoroase lecții pe care am învatat-o în programele AVE. Comunicarea eficientă diminuează rezistența la schimbare, o reacție umană naturală, de altfel.”

4

„Avem nevoie cu toții să ne conștientizăm, recunoaștem și acceptăm emoțiile. În HumanKind, mulți copii și profesori au învățat asta. Pe parcursul implementării programului am observat că, în mod surprinzător, rezistența mai mare la schimbare nu este în cazul elevilor, ci în cazul nostru, al adulților! Copiii se joacă și învață mult mai natural; noi, adulții, avem mai mult de lucrat.”

5

„Copiii au nevoie să se simtă văzuți, prețuiți, încurajați de profesorii lor. Oamenii cresc cu acceptare și încredere.”

Vrei să te implici într-un proces de transformare a educației din școala ta?