Proiectul
Masă și clasă

Ce este Masă și clasă?

Masă și clasă este un proiect implementat de AVE și ASP, inspirat de Edenred România și dedicat creșterii capacității școlilor de a oferi elevilor acces la o nutriție mai sănătoasă. 

În România, aproximativ 30% dintre copiii cu vârste cuprinse între 7-9 ani sunt supraponderali, în timp ce între 15% și 20% dintre ei sunt obezi, conform unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății, publicat în anul 2022. Nutriția echilibrată este asociată cu îmbunătățiri semnificative în performanța academică a elevilor și în funcționarea psihosocială a acestora.

Cui se adresează proiectul?

Din cele 170 de unități de învățământ înscrise, au fost admise 140 de școli, grădinițe și licee de pe teritoriul României. Reprezentanții școlilor admise vor beneficia, prin AVE și experții săi, de mentorat și training pentru dezvoltarea capacității manageriale de a atrage finanțări din fonduri publice, europene sau de la fundații non-profit cu care să genereze soluții legate de infrastructură sau de calitatea nutrițională a meselor oferite copiilor.  

Care sunt oportunitățile de care beneficiază școlile admise?

  • Sprijin pentru creșterea capacității de a atrage resurse, forma echipe și dezvolta infrastructura necesară pentru asigurarea unei nutriții calitative pentru copii.

  • Creșterea abilității de accesare a fondurilor publice, europene sau oferite de fundații non-profit.

  • Acces la Ghidul de rețete sănătoase, avizat de către nutriționiști, medici și autorități.

Cum arată procesul de atragere de fonduri?

AVE sprijină în mod activ directorii care își doresc să atragă fonduri nerambursabile prin programele Erasmus+. În plus, organizarea unui workshop inspirat de Edenred, constând în 4 întâlniri online, îi va aduce în dialog pe reprezentanții școlilor din România și pe cei ai autorităților finanțatoare.

De-a lungul acestor întâlniri, participanții vor putea:

  • Să afle ce linii de investiții pregătesc Ministerele de resort pentru școli.

  • Să pună întrebări legate de POEO, PNRAS, Erasmus invitaților.

  • Să descopere cum să identifice și să obțină investiții pentru unitatea școlară.

De asemenea, „Masă și clasă” va genera noi oportunități de workshopuri pentru fiecare linie de granturi, dedicată școlilor, nou deschisă.

Ce este Ghidul de rețete sănătoase?

Ghidul de rețete sănătoase cuprinde 50 de rețete (două gustări și trei feluri pentru prânz, pentru doua săptămăni), adevărate modele de meniuri echilibrate, în acord cu standarde profesionale de referință.

În avanpremieră, 50 de bucătari din unitățile școlare au învățat să prepare rețetele prezentate în ghid, în cadrul a trei zile intensive de workshop-uri de formare alături de Chef Alex Cîrțu. Aceștia au primit pregătire în vederea unui unui mod de a găti mai sănătos și atractiv pentru copii, fiind îndrumați de profesioniști în gastronomie și nutriție.

Ghidul este disponibil în mod gratuit tuturor unităților de învățământ publice și private din țară.

SAU descarcă Ghidul

Despre parteneri

AVE (Asociația pentru Valori în Educație)

Asociația pentru Valori în Educație (AVE) este o organizație non-profit, al cărei principal obiectiv este acela de a aduce sistemul educațional din România în top 10 din Europa, până în 2035. AVE dorește să transforme sistemul educațional din România într-unul care să promoveze respectul, onestitatea, spiritul de echipă și responsabilitatea. Puteți fi la curent cu acțiunile AVE urmărind paginile de LinkedIn, Facebook și Instagram.

Asociația Școlilor Particulare (ASP)

Asociația Școlilor Particulare (ASP) este structura asociativă reprezentativă la nivel național a unităților particulare de învățământ, cu un total de 306 membri, grădinițe, școli primare, gimnaziale și licee, înființată în anul 2020 pentru a reprezenta și sprijini unitățile de învățământ preuniversitar cu finanțare privată din România. ASP promovează standarde ridicate de calitate în educație și susține colaborarea și schimbul de bune practici între unitățile de învățământ preuniversitar. ASP are ca obiectiv principal creșterea performanței și sustenabilității școlilor din România pentru a asigura copiilor experiențe de învățare bazate pe performanță academică și pe dezvoltarea abilităților și competențelor pentru viață. (www.asp-romania.ro)

Edenred 

Edenred este lider de piață ca platformă digitală pentru servicii și plăți și este partenerul de zi cu zi la locul de muncă, conectând 52 de milioane de utilizatori și 2 milioane de comercianți parteneri prin intermediul a 950.000 de clienți corporativi în 45 de țări. Edenred oferă soluţii de plată cu destinaţii specifice pentru alimentaţie (cardurile de masă), stimulente (carduri cadou, platforme dedicate angajaților), mobilitate (soluții multi-energy, mentenanță, taxe de drum, parcări și vouchere de transport) și plăți corporative (carduri de plată virtuale). În concordanţă cu misiunea grupului, „Enrich connections. For good.”, aceste soluții sporesc bunăstarea și puterea de cumpărare a utilizatorilor. Îmbunătățesc atractivitatea și eficiența companiilor și animă piața muncii și economia locală. De asemenea, favorizează accesul la o alimentație mai sănătoasă, produse mai sustenabile și soluții de soft mobility.