Cum reunești performanța și celebrarea victoriilor într-o cultură de învățare aplicată? Povestea Școlii Gimnaziale Nr. 1 Ciolpani
Școala Gimnazială Nr. 1 Ciolpani
Mariana Banu, absolventă a Academiei de Leadership și Management Școlar, a vrut să devină directorul de care ea, ca elevă, a avut nevoie. Iar comunitatea n-a întârziat s-o răsplătească.
În 2010, la cumpăna dintre viață și moarte, Mariana Banu și-a promis că se va schimba radical, dacă va traversa cu bine cel mai dificil moment pe care îl trăise vreodată. 4 ani mai târziu, când s-a ivit ocazia să preia mandatul de director al școlii din Ghermănești, și-a respectat promisiunea: „De ce să nu încerc să fiu directorul pe care mi l-aș dori și eu? Am acceptat provocarea. Mi-am asumat rolul pentru elevi. Îmi doream să ofer școlii din cunoștințele mele. Vreau să las ceva în urma mea.”
Premiera Marianei Banu ca director a fost o reușită: a accesat proiecte europene, a redus abandonul școlar, a mobilizat comunitatea școlară și locală, și-a format o echipă pe care s-a putut baza, a construit și consolidat reputația școlii, a înființat o grădiniță cu program prelungit. Mai mult, și-a asumat cu verticalitate atât deciziile bune, cât și greșelile.
Din toate a învățat și a luat cu ea, mai departe, atât reușitele, cât și lecțiile din primii 6 ani ca director. În 2021, a simțit că a venit momentul să-și dăruiască experiența și cunoștințele Școlii Gimnaziale Nr. 1 Ciolpani, localitate unde trăiește alături de familia ei: „De la început mi-am propus să creez diferite contexte de învățare pentru viață. La școală învățăm multă teorie, iar în viața de zi cu zi constatăm că ea nu este suficientă – dacă nu știm cum s-o aplicăm și n-avem exercițiu practic. De aceea pentru mine este esențial ca elevii noștri să plece în mobilități Erasmus+, să ia parte la activități extrașcolare variate, să gândească aplicat. Consider că sunt numeroși copii care se pot remarca în astfel de contexte create în afara orelor de la clasă și care se dovedesc adevărați lideri. Este important să-i vedem și pe acești copii, să le cultivăm potențialul și să-i susținem să crească pentru viața care-i așteaptă.”
„Este mulțumitor să văd cum oamenii vin astăzi lângă mine și pun umărul la treabă, fără ca eu să le-o mai cer. Ceilalți ți se alătură când se simt văzuți și ascultați.”
Este nevoie de o echipă care să transforme o școală – directorul, de unul singur, nu le poate face pe toate. Dar cum îi inspiri pe ceilalți să ți se alăture? Cum le redai copiilor curajul să vorbească despre problemele și provocările lor, în loc să continue să le mușamalizeze sau să evite interacțiunea cu profesorii și directorul, de teamă că vor fi sancționați? Cum convingi părinții să aibă încredere în educație și să înțeleagă importanța investiției în relația emoțională cu copiii lor? Cum îi inspiri pe profesori să crească, să se autodepășească și să colaboreze?
Venind – în primul rând ca om, apoi ca director – în mijlocul oamenilor pe care îi conduci: „Cei din școală au căpătat încredere în mine când au văzut că fac și aplic ceea ce le promit. Le-am promis profesorilor cursuri aplicate, testate pe propria piele: le-am făcut. Îmi amintesc și acum cursul de prim-ajutor organizat în septembrie 2021, la care au luat parte atât profesorii, cât și personalul administrativ. Erau reticenți la început, dar, după 8 ore, energia grupului era cu totul alta: am râs, am mâncat împreună, am fost o echipă. Dacă la început copiii se fereau să comunice cu mine, pentru că nu mă cunoșteau, cu timpul au căpătat curaj să vorbească despre problemele și nevoile lor. Pe părinți i-am invitat să discutăm direct și transparent despre doleanțele lor – iată, anul acesta am ca obiectiv să invit fiecare părinte în biroul meu și să avem dialoguri constructive”, povestește Mariana Banu.
Cu disciplină, cu perseverență și cu susținerea comunității sale, directorul Școlii din Ciolpani a replicat în doar 2 ani ceea ce construise în comunitatea din Ghermănești în 6 ani: a făcut program prelungit, a obținut acreditarea Erasmus+, a pus bazele unei culturi care reunește excelența, evoluția și pauzele de sărbătorire a micilor și marilor victorii: „În cadrul Academiei de Leadership am învățat despre mine că nu știu să mă bucur când câștig ceva. Coach-ul meu a fost cel care mi-a insuflat să-mi savurez și victoriile, înainte de a stabili următorul obiectiv de atins.”
Cum a susținut-o pe Mariana Banu experiența din cadrul Academiei de Leadership să continue procesul de transformare a școlii
- Exemplele, studiile de caz și discuțiile practice au ajutat-o pe Mariana Banu să aibă o perspectivă mult mai clară și mai aplicată asupra rolului ei de manager de școală: „Acum am niște repere clare după care mă ghidez în activitatea de management. Nu mai bâjbâi, ci știu exact ce am de făcut.” Reperele mai clare și mai practice o susțin să gestioneze mai ușor și mai pragmatic proiecte complexe, de tip pilot, cu impact semnificativ asupra evoluției școlii: „Am observat că unii dintre părinții elevilor din învățământul primar le scriu cap-coadă temele copiilor, lucru care le afectează acestora din urmă autonomia și procesul de învățare. Pentru a preveni astfel de situații și pentru a ne asigura că elevii au o bază de cunoștințe și de competențe formate încă din clasele primare, avem ca obiectiv să testăm un nou design al unei zile la școală: spre exemplu, elevii incluși în programul-pilot urmează lecțiile obișnuite la clasă timp de 4-5 ore, au o oră de pauză de masă și de relaxare, după care alte 2 ore dedicate efectuării temelor, împreună cu un alt învățător decât cel de la clasă. În acest fel evaluăm realist volumul de teme, învățătorii primesc feedback, iar copiii au șansa să-și aprofundeze cunoștințele pe care poate nu le-au înțeles din prima, la clasă.”
- Mariana Banu are alături un grup de susținere reprezentat de directorii pe care i-a cunoscut în cadrul Academiei: „Ne sunăm unii pe ceilalți, ba chiar cu colegii din Ilfov organizez întâlniri, facem dezbateri, ne motivăm reciproc când dăm de greu.”
- Directorul Școlii din Ciolpani încurajează relațiile de mentorat între elevii școlii, acestea fiind o oportunitate de învățare și dezvoltare personală.
- Instrumentele la care a avut acces în cadrul Academiei o ajută să construiască o comunicare și mai bună pentru școală, ceea ce sporește încrederea comunității locale și inspiră alte comunități școlare care vor, la rândul lor, să producă transformări pozitive durabile.
Recomandările
Marianei Banu
„În primul rând, directorul are responsabilitatea să se formeze continuu – de exemplu, prin cursuri valoroase care îl susțin să-și îndrume colegii mai bine. La rândul lor, comunitățile de directori – așa cum a fost pentru mine Academia de Leadership – îi oferă acces la experiențe, perspective și sfaturi pe care le poate aplica în școala sa.”
„Un director trăiește alături de colegii săi, construiește împreună cu ceilalți oameni. Colegii sunt cei care îl susțin: de la profesori, până la îngrijitori, secretar(ă), contabil, administratorul școlii. Tot ceea ce se vede într-o școală este rezultatul muncii întregii comunități. Astfel, este crucial felul în care directorul leagă și menține relațiile cu ceilalți.”
„Încrederea se construiește prin interacțiuni directe cu copiii și cu părinții. În primii ani mi-am luat ore la clasă, tocmai pentru ca elevii să mă cunoască și în alt context, să vadă că sunt abordabilă, deschisă și că sunt alături de ei. În ceea ce privește relația cu părinții – ușa cabinetului meu este deschisă tot timpul pentru părinții care vor să discutăm.”
„Problemele dintr-o școală nu trebuie evitate și nici mușamalizate. Ele se rezolvă în interior, cu maturitate și verticalitate. Totodată, directorul are responsabilitatea să decidă soluția pentru o problemă sau alta abia după ce se documentează temeinic și ia în calcul toate perspectivele – recomand o abordare cumpătată.”
„Performanța și progresul necesită disciplină, consecvență, exigență. În același timp, avem nevoie să luăm și pauze și să sărbătorim împreună micile victorii, prin contexte create special. În prezent, școala noastră este implicată în Programul de Transformare, care conține 5 module într-un an – ne-am propus 5 momente de celebrare, câte unul la finalul fiecărui modul parcurs.”