De la „Cenușăreasa învățământului preuniversitar”, la școala unde elevi din toată țara vin cu încredere să învețe.
Director Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau”, Brănești
Descoperă școala în care performanța nu mai este obiectivul final, ci efectul natural al unui proces de învățare centrat pe elevi.
În 2012, Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau” era la un pas de desființare: exista o singură clasa de a IX-a, iar numărul total al elevilor înscriși abia depășea 400. La fel ca multe alte școli preponderent agricole din țară, și liceul din Brănești stătea sub tutela stigmei „doar copiii slab pregătiți ajung la agricol”. În plină criză, Marinela Culea și-a asumat rolul de director al liceului unde se formase ca dascăl în ultimii 14 ani. A avut un vis, pe care și colegii ei l-au împărtășit și susținut imediat: liceul tehnologic să iasă din stigma de „Cenușăreasă nedorită din învățământul preuniversitar”.
12 ani mai târziu, liceul crescut de Marinela Culea, împreună cu comunitatea sa școlară, are 965 de elevi înscriși și 10 clase de a IX-a. Mediile de admitere au crescut de la an la an, iar la unele profiluri, așa cum este cel de mecanic auto, elevii concurează chiar și 4 pe un singur loc de admitere. Elevi din județe precum Vaslui, Vrancea, Ialomița, Călărași, Teleorman vin să învețe în Brănești – nu pentru că nu au altă soluție, ci pentru că își doresc să fie parte dintr-o comunitate școlară unde respectul și bunul-simț sunt valori reale, unde au acces la o bază vastă de materiale didactice și la oportunitatea de a pleca în stagii de practică Erasmus. În 2024, Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau” este recunoscut pe plan local și național drept o instituție de învățământ unde starea de bine a elevilor este normalitatea.
Cum a reușit Marinela Culea să transforme „Cenușăreasa învățământului preuniversitar din Brănești” într-o instituție de învățământ respectată, unde elevii își doresc să învețe?
„Am convins, om cu om, că tot ce se întâmplă în școala noastră este centrat pe elev. Am început cu discuții 1-la-1: cu absolvenții de clasa a VIII-a, cu părinții și diriginții lor, cu directorii de școli gimnaziale.”
Schimbarea de mentalitate a fost un efort desfășurat pe mai multe fronturi – în discuții individuale, cu scopul de a crea conexiuni relevante pentru viitorul școlii. Marinela Culea a stat de vorbă om cu om, de la om la om, cu încrederea că așa va crește gradul de atractivitate a liceului și că-i va convinge pe ceilalți să vină mai aproape de o instituție de învățământ pusă, prea mult timp și pe nedrept, la colțul rușinii.
A invitat în liceu pe oricine își dorea să vadă cum se întâmplă lucrurile aici. Nu a existat Ziua Porților Deschise. Există, însă, Porți Deschise oricând pe parcursul anului școlar, în care cei interesați au ocazia să vadă starea naturală și reală a lucrurilor: pauze cu muzică aleasă de elevi, bun-simț și deschidere în interacțiunile interumane, indiferent de rolul jucat în școală, cabinetul mereu primitor al directoarei, profesori care vin în pauze în mijlocul elevilor să-i întrebe ce fac și cum se simt. Deviza Marinelei Culea a fost una simplă: „Dacă elevul este mulțumit la noi în școală și se simte confortabil, automat și părinții vor fi mulțumiți și vor vorbi de bine mai departe, în comunitatea locală.”
A făcut lucrurile intuitiv. A vorbit cu oamenii cu inima deschisă. Planul de criză al Marinelei Culea a dat roade: liceul din Brănești nu doar că a supraviețuit desființării din 2012, ci și a strâns în jurul lui o comunitate de ambasadori. Există chiar și o festivitate de premiere dedicată elevilor care promovează școala și conving și alți copiii să se înscrie. Rezultatul? Dacă într-un an un elev dintr-o altă localitate învață aici, în anul următor se vor înscrie și alți elevi din acea comunitate locală – este efectul natural produs de o comunitate școlară de încredere, căreia îi pasă pe bune de oamenii săi. Marinela Culea nu s-a oprit aici. Și-a dorit să amplifice procesul de transformare a liceului ei de suflet și să devină totodată un lider mai bun. Astfel, s-a înscris și a fost admisă în Academia de Leadership și Management Școlar, inspirată de schimbările pozitive văzute la alți colegi de breaslă care trecuseră prin program.
Confirmări care oglindesc transformarea Liceului Tehnologic „Cezar Nicolau”, în urma Academiei de Leadership și Management Școlar
- Unele metode centrate pe elevi, urmate intuitiv în perioada de dinaintea programului AVE, au fost îmbunătățite: „Am învățat, de exemplu, cât de important este să ai constant întâlniri și discuții 1-la-1 cu oamenii din școală, și nu doar din când în când sau doar când devin absolut necesare. Le aveam și înainte, dar acum ele fac parte din rutina școlii noastre.”
- Marinela Culea și-a format și dezvoltat aptitudini esențiale pentru orice lider de școală: capacitatea de a delega sarcini și responsabilități, curajul de a cere ajutorul, abilitatea de a cere feedback și de a-l asculta activ, comunicarea clară și eficientă. Programul AVE a produs în ea o transformare profundă, pe care își dorește s-o trăiască, la rândul lor, și colegii de cancelarie – iată, în prezent, școala trece prin Programul de Transformare.
- Resursele la care a avut acces în Academie și schimbul de experiențe și know-how cu mentorul ei și cu alți oameni de business i-au întărit încrederea Marinelei Culea în ceea ce face și în abordarea pe care o urmase pur intuitiv înainte. Validarea primită în program le dă ei și echipei sale mai multă siguranță în a-și urma calea de creștere a liceului.
Recomandările
Marinelei Culea
„E nevoie de răbdare când ai o viziune pe termen lung. Chiar dacă acționezi pe termen scurt, transformările mari se produc în timp.”
„Schimbarea implică efort și disconfort, iar rezistența inițială la schimbare este normală, mai ales în rândul celorlalți membri din comunitatea școlară. Este important să nu ne temem de schimbare și să traversăm procesul cu încredere, împreună cu echipa noastră.”
„Deschiderea la perspectivele oamenilor de business este esențială pentru evoluție. Ei vin cu metode și abordări din cu totul alte domenii, din care ne putem inspira și pe care le putem aplica în școlile noastre, bineînțeles respectând cadrul sistemului de învățământ. Totodată, un mentor de business, așa cum a fost și este Adelina Badea pentru mine, te ajută să găsești soluții adaptate sistemului tău.”
„Societatea este foarte dinamică, astfel că evoluția individuală nu ar trebui să se oprească niciodată. Avem nevoie să ne adaptăm permanent, pentru a rămâne relevanți.”
„Când e greu, ne putem găsi energia în echipă. Oamenii de lângă noi sunt cei care ne încarcă.”