București, 21 noiembrie 2024 – Peste 1.300 de organizații neguvernamentale active din România au adresat astăzi o scrisoare deschisă partidelor politice, solicitându-le să își asume public și în programele lor electorale o poziție clară și transparentă față de legislația care sprijină sectorul neguvernamental. Scrisoarea subliniază rolul esențial al facilităților fiscale în susținerea activităților pe care organizațiile le fac în interes public, cel mai adesea rezolvând probleme pe care statul nu reușește să le gestioneze, și atrage atenția asupra riscurilor unor posibile modificări legislative în anul electoral 2024 menite să anuleze sau să reducă aceste facilități.
Prin această scrisoare deschisă, ONG-urile din România solicită partidelor să răspundă public la următoarele întrebări esențiale:
Care este poziția față de Legea sponsorizării, un instrument crucial pentru finanțarea intervențiilor sociale, educaționale, de sănătate și mediu?
Cum vor susține păstrarea facilității fiscale de 20% (inclusiv D177), care permite companiilor să sprijine ONG-urile?
Care sunt intențiile privind colaborarea viitoare între stat și sectorul nonguvernamental?
Facilitățile fiscale nu sunt doar un sprijin pentru ONG-uri, ci un mecanism care a permis zeci de mii de companii să contribuie la proiecte ce schimbă vieți, creând „un spațiu de intersecție în care statul, sectorul de afaceri și ONG-urile colaborează pentru binele comunității”. Este esențial ca partidele politice să protejeze aceste mecanisme, mai ales în contextul unui an cu multe provocări bugetare și economice, se arată în scrisoare.
Sectorul ONG contribuie cu 1,54% la PIB-ul României și angajează peste 127.000 de specialiști în domenii esențiale precum sănătate, educație, mediu și asistență socială. Proiectele realizate cu sprijinul facilităților fiscale au ajutat milioane de români aflați în situații vulnerabile, în special în zone în care statul nu dispune de resursele necesare.
Scrisoarea subliniază că încercările repetate de a limita accesul ONG-urilor la finanțare sau de a modifica prevederile fiscale subminează direct capacitatea organizațiilor de a răspunde nevoilor societății.
Scrisoarea deschisă a fost prezentată astăzi, în cadrul unei conferințe de presă organizate la Centrul Steluțelor din București. Documentul poate fi descărcat și citit integral aici: https://bit.ly/3OgZhsO.
Despre Grupul de Inițiativă
Grupul de Inițiativă al ONG-urilor active din România reprezintă peste 1.300 de organizații nonguvernamentale care luptă pentru susținerea drepturilor și intereselor sectorului neguvernamental, contribuind la îmbunătățirea vieții a milioane de români.
Poziția Asociației pentru Valori în Educație:
Asociația pentru Valori în Educație este printre semnatarii scrisorii deschise.
„În România, 1 din 2 copii este analfabet funcțional și nu știe să scrie și să citească. Țara noastră are cel mai mare procent de tineri care abandonează școala din Europa, dintre care 17.000 sunt tinere care sunt mame minore. Un an în plus de școală crește veniturile tinerilor cu 8% pe an. Iar PIB-ul României ar fi cu 300% mai mare dacă am scădea la jumătate analfabetismul funcțional. Munca ONG-urilor din educație în comunități mici, rurale și urbane este critică pentru sute de mii de copii. Proiectele educaționale necesită sponsorizări și minim 3 ani pentru a da roade, iar ONG-urile au nevoie de dialog constant cu sectorul public și companiile pentru a ști pe ce facilități fiscale și venituri se bazează”, a declarat la conferința de presă Andreea Nistor, director executiv AVE.
La AVE România, am lucrat de la început alături de mediul de afaceri și credem că sectorul neuguvernamental a dovedit că merită să își poată planifica intervențiile, programele pentru perioade mai lungi de timp, beneficiarii noștri sunt cei care au nevoie să se poată baza pe noi trei – patru ani.
Sectorul ONG și-a dovedit constant contribuția la realizarea proiectelor strategice în domeniul educației, fie că vorbim de infrastructură, specialiști sau capacitatea de a aborda și gestiona eficient resursele disponibile. Am avut și continuăm să avem un rol important în educarea cetățenilor, în atragerea de resurse și în ducerea acestor resurse cât mai aproape de cetățean, atât fizic, cât și ca posibilitate de accesare.
Întotdeauna preferăm să ne ocupăm de beneficiari și intervențiile noastre, să fim consultați, să acționăm dintr-o logică de dezvoltare, nu dintr-o logică de criză – contribuția noastră este complementară serviciilor oferite de autorități.
Ne dorim să putem construi și în viitor astfel de proiecte, pentru a ne continua misiunea de a contribui la dezvoltarea competențelor-cheie pentru elevi, profesori, directori de școli, pentru îmbunătățirea accesului la educație de calitate în România.
Despre Asociația pentru Valori în Educație
Asociația pentru Valori în Educație (AVE) este o organizație non-profit, al cărei principal obiectiv este acela de a aduce sistemul educațional din România în top 10 din Europa, până în 2035. AVE dorește să sprijine transformarea sistemului educațional din România într-unul care să promoveze respectul, onestitatea, spiritul de echipă și responsabilitatea. Puteți fi la curent cu acțiunile AVE urmărind paginile de LinkedIn, Facebook și Instagram.