Masă și clasă – un program dedicat creșterii capacității școlilor de a oferi elevilor acces la o nutriție mai sănătoasă

Masă și clasă este un proiect implementat de AVE și ASP și inspirat de Edenred în care căutăm 50 de școli, grădinițe sau licee care își doreasc să ofere și să îmbunătățească calitatea meselor calde oferite copiilor în unități școlare.

În România, aproximativ 30% dintre copiii cu vârste cuprinse între 7-9 ani sunt supraponderali, în timp ce între 15% și 20% dintre ei sunt obezi, conform unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății, publicat în anul 2022. Nutriția echilibrată este asociată cu îmbunătățiri semnificative în performanța academică a elevilor și în funcționarea psihosocială a acestora.

Prin intermediul programului „Masă și clasă”, 50 de directori de școli publice vor învăța să-și dezvolte competențe de management și leadership și vor primi informații și ghidaj care să-i ajute să atragă finanțări pentru optimizarea soluțiilor de servit o masă caldă în școli.

În acest scop vom sprijini gratuit școlile să atragă fonduri cu care să își dezvolte capacitatea logistică, infrastructura, echipa sau calitatea nutrițională a meselor pe care le oferă copiilor.

În cadrul programului, școlile înscrise vor beneficia de:

  • Sprijin pentru creșterea capacității de a atrage resurse, forma echipe și dezvolta infrastructura necesară pentru asigurarea unei nutriții calitative pentru copii.

  • Creșterea abilității de accesare a fondurilor publice, europene sau oferite de fundații non-profit.

  • Acces la un ghid privind nutriția sănătoasă a copiilor, avizat de către nutriționiști, medici și autorități.

În cadrul programului, ASP România și Edenred vor dezvolta, în colaborare cu bucătari profesioniști, medici nutriționiști și specialiști în sănătate, un Ghid de rețete sănătoase pentru școli. Ghidul va deveni accesibil întregii rețele de unități de învățământ preuniversitar de stat și particulare, fiind disponibil gratuit în variantă online.

Inițiativa se aliniază la politicile publice europene privind accesul copiilor la o alimentație sănătoasă prin mese calde în școli și se subscrie EduFOOD, direcția strategică pentru 2023-2026, în România, a Programului FOOD (Fighting Obesity through Offer & Demand), un demers european inspirat de Edenred. FOOD este un model de parteneriat public-privat pentru formarea de obiceiuri alimentare echilibrate, lansat și coordonat de Edenred în 2009, activ în 11 țări UE, inclusiv în România.

Școlile, grădinițele sau liceele din orice județ se pot înscrie prin completarea următorului formular.

*Nota bene: Decizia școlilor de a aplica sau nu pentru liniile de finanțare care vor fi prezentate le aparține în integralitate și nu va fi constransă în nici un fel de către organizatori. Scopul proiectului este acela de a oferi școlilor interesate și selectate informări și respectiv sprijin, în cazul în care acestea identifică linii de finanțare relevante. Finanțările care pot fi atrase nu vor fi oferite în mod direct de către sponsor sau organizatorii proiectului. Rolul pe care inițiatorii proiectului îl au este acela de a pune la dispoziția școlilor consultanță de specialitate pentru ca astfel să poată atrage finanțări în mod mai eficient – din sursele de granturi existente (europene, guvernamentale, operate de către diverse ministere sau oferite de fundații non-profit). Alegând să va înscrieți în acest proiect vă creșteți șansa de a ramane informați și de a avea acces la consultanță și expertiză de specialitate.