Interviu cu Raluca Mariana Cozma

Director la Școala gimnazială “Ion Ghica”, Iași

De la premiera din 2019 a târgului de Crăciun care a creat comunitatea Școlii Gimnaziale „Ion Ghica” din Iași, la titlul de Directorul Anului 2023.

SCHIMBAREA SISTEMICĂ DIN ȘCOALA GIMNAZIALĂ ION GHICA DIN IAȘI A ÎNCEPUT CU TÂRGUL DE CRĂCIUN DIN 2019…

ATotul a început în decembrie 2019, cu 26 de standuri amplasate pe terenul de sport, câte unul pentru fiecare colectiv, și cu invitația făcută de un director-lider către elevi și cadrele didactice: aceea de a-și lua standurile în primire. A fost prima inițiativă, derulată de Raluca Mariana Cozma, care a avut ca obiectiv să conecteze elevii și profesorii din școală.


Prima reacție generală la această invitație? „Noi nu știm dacă se vor mobiliza copiii, părinții… N-am mai făcut așa până acum”, spuneau ceilalți.


Rezultatul final? A fost prima conexiune umană generală de succes. S-au unit toți membrii comunității școlare: elevi, părinți, profesori. „Absolut fiecare clasă a participat, iar ecoul a fost foarte puternic. Toți spuneau că nu credeau că este posibil așa ceva! Oamenii s-au conectat, pentru prima dată, în număr atât de mare. Acum, Târgul de Crăciun este tradiție în școala noastră… și mai mult decât atât. Observ că modelul a fost preluat și de alte școli din Iași, ceea ce este îmbucurător”, povestește cu entuziasm Raluca.

Nu doar tradiția târgului de Crăciun a fost dusă mai departe în școala din Iași. Raluca, motivată de comunitatea mobilizată încă din primele 3 luni de la preluarea mandatului de director, a continuat în anii următori cu modernizarea și amenajarea școlii pentru care a atras fonduri în valoare de 507.000 euro în anul școlar 2022-2023, cu dotarea cu laptopuri și videoproiectoare în valoare de aproximativ 30.000 de euro, cu obținerea de acreditări Erasmus+ pentru anii 2022-2027, cu valorificarea potențialului cadrelor didactice. Sunt doar câteva dintre direcțiile în care Raluca a acționat și care au contribuit, printre altele, la reducerea abandonului școlar (de la 1,7% la 0.03%) și la creșterea promovabilității la Evaluarea Națională la 94% din 2023 (față de 78%, rata din 2021).


Aceste rezultate și statistici s-au regăsit și în formularul de înscriere al Ralucăi la Gala Premiilor Pentru Directorii Anului 2023, experiență care i-a confirmat direcția și i-a dat imboldul și curajul să meargă și mai departe, pentru și alături de comunitatea ei.

GALA PREMIILOR PENTRU DIRECTORII ANULUI, VĂZUTĂ PRIN OCHII RALUCĂI MARIANA COZMA – DIRECTORUL ANULUI 2023

Etapa „formularul de înscriere”

Prima dată s-a înscris în 2021, motivată de recomandările primite. Faptul că nu a câștigat din prima nu a descurajat-o: a completat și formularul ediției din 2023, când s-a bucurat, încă o dată, de multiple recomandări și de încredere, inclusiv de la cadrele didactice și părinții din școală.

În 2023 însă, având o perspectivă mai matură și mai experimentată datorată ediției precedente, Raluca a combinat rigoarea de matematician și autenticitatea încă din faza de completare a formularului: „Îmi amintesc că am copiat textul formularului într-un Word și am analizat – de mai multe ori – fiecare întrebare. Recunosc că mi s-a părut totul foarte complex și amplu, dar când am început să completez, totul a decurs foarte cursiv, foarte natural. M-a ajutat și faptul că întâi am analizat informațiile incluse în formularul de la ediția precedentă (n. red. cea la care nu câștigase).

 

Etapa „jurizarea”

 

„Îmi amintesc că am fost mult mai relaxată – culmea – la interviul final. La primul interviu am primit întrebări punctuale, foarte pertinente, la care trebuia să răspund prin date exacte, concrete, succinte. Nu mă așteptam ca la interviul final să vorbesc atât de mult liber – eu așteptam întrebările (n. red. râde)! Am relatat cronologic momentele-cheie din experiența mea de director. Membrii juriului erau foarte surprinși de activitatea mea diversă (n. red. două școli rurale și una urbană, unde este director și în prezent)”

 

Pe lângă întrebările pertinente, care au ajutat-o să-și îmbunătățească abilitățile de susținere a unui discurs concis, Raluca a apreciat structura juriului. Acesta a fost format din oameni de business, experți din domenii diverse, precum și din directori profund conectați la realitatea din școli, care vin cu perspectiva din interior, „din mijlocul locului unde se produc schimbările”.

CE S-A SCHIMBAT ÎN VIAȚA ȘCOLII GIMNAZIALE ION GHICA DIN IAȘI, DUPĂ GALA DIN 2023?

  • Atragerea sponsorizărilor din mediul privat
    Gala din 2023 a fost o experiență de învățare și transformare în sine pentru Raluca Mariana Cozma. Ea recunoaște că a căpătat mai mult curaj, inclusiv în ce privește abordarea companiilor din mediul privat, care află astfel despre rezultatele remarcabile din școala Ralucăi și decid să susțină comunitatea prin redirecționarea impozitului anual: „Înainte de Gală aveam o mare problemă în atragerea sponsorizărilor și fondurilor extrabugetare. Mă bucur că am făcut pași concreți în rezolvarea acestei provocări”.
  • Vocea Ralucăi Mariana Cozma, o inspirație în mediul local Imediat după Gală, Directorul Anului 2023 a fost invitată la Seara Valorilor Ieșene, un nou context unde a avut ocazia să-și facă, în premieră, viziunea și valorile vizibile. Povestea ei – a schimbării posibile chiar și când contextul nu e pe deplin favorabil – a devenit o inspirație pentru multe alte școli care au ca obiectiv să creeze comunități unite, sigure, performante, care transformă sistematic educația din România.
  • Premiul de 3500 de euro, investit în organizarea unui teambuilding cu elevi, părinți și profesori
    Ca o continuare firească a misiunii de a aduce oamenii din școală împreună, Raluca a investit premiul câștigat la Gala din 2023 în organizarea unui teambuilding. Ea consideră oportună crearea unor contexte non-formale în care participanții să se conecteze și să sărbătorească realizările și progresele făcute împreună, fie ele mai mari sau mai mici: „E un principiu fundamental pentru mine – să văd și sărbătoresc creșterea și dezvoltarea comunității noastre”

IMBOLDUL PENTRU TOȚI DIRECTORII CARE GENEREAZĂ SCHIMBĂRI
ÎN COMUNITĂȚILE LOR, TRANSMIS DE RALUCA MARIANA COZMA,
DIRECTORUL ANULUI 2023

Cunosc mulți directori care fac lucruri minunate în comunitățile lor, dar care nu sunt suficient de vizibile. Este foarte util ca astfel de transformări și rezultate produse în școli să fie aduse în atenția altor directori care se gândesc să se înscrie la Gala Premiilor pentru Directorii Anului 2024. Cu siguranță merită să completeze formularul stufos și să-și facă munca vizibilă. Prin intermediul acestei experiențe, directorii au oportunitatea de a interacționa cu evaluatori care văd lucrurile în profunzime, într-un mod realist, și care le confirmă că merg în direcția bună. Pe mine m-a ajutat să primesc validarea din partea unui juriu variat, cu expertiză puternică. Participarea mi-a dat imboldul de a continua schimbarea generată în 2019. Am primit și mai mult curaj de a merge și mai departe” – iată mesajul Directorul Anului 2023 pentru toți directorii de școli din țară care acționează în mijlocul comunităților lor, cu gândul la binele comunităților din care fac parte.

Pentru că Gala Premiilor pentru Directorii Anului este mai mult decât un eveniment de premiere a directorilor de școală din România – changemakeri curajoși și lideri care inspiră și acționează. Gala Premiilor pentru Directorii Anului este un eveniment prin care noi, oamenii din echipa AVE, facem vizibile schimbările pozitive produse de directori în școlile pe care le conduc și le amplificăm dincolo de spațiul imediat al școlii. Credem că se poate și altfel. Poveștile și rezultatele directorilor de școală înscriși an de an demonstrează că se poate și altfel.

 

Interviu cu Vasile Benedek

Interviu cu Vasile Benedek

Director la Liceul Tehnologic „Ioan Ossian”, Șimleu Silvaniei

Diana Brătucu, Directorul Anului Pentru Antreprenoriat 2023, a creat în Craiova o comunitate școlară unde încrederea și siguranța emoțională sunt normalitatea.

Interviu cu Diana Brătucu

Interviu cu Diana Brătucu

Director la Școala Gimnazială „Traian”, Craiova

Diana Brătucu, Directorul Anului Pentru Antreprenoriat 2023, a creat în Craiova o comunitate școlară unde încrederea și siguranța emoțională sunt normalitatea.