Povestea celei care le dă oamenilor aripi, deși ea nu-și vedea propriile aripi. Interviu cu Rosemarie Delia Cocoană, Directorul Anului pentru Egalitate de Șanse 2023
Există oameni care ne dau curajul să ne întindem aripile când noi nici măcar nu credem că avem unele și că suntem capabili să zburăm. Sunt cei care ne fac să avem încredere în propriul zbor: chiar și – sau poate mai ales – în vremuri tulburi. Mai mult, sunt cei care ne fac zborul mai simplu și firesc: ne țin de de mână și ne spun în momente de cumpănă: „Eu știu că poți. Sunt aici cu tine.”
Rosemarie Delia Cocoană este unul dintre oamenii care le dă aripi elevilor, părinților și cadrelor didactice din comunitatea multietnică a Școlii Gimnaziale Eșelnița. De 29 de ani este învățătoare, iar din 2017 – și-a asumat și rolul de director, prin intermediul căruia a generat o schimbare sistemică și mai profundă, pentru binele, pe termen lung, al oamenilor.
Misiunea sa nu este una ușoară. Să dai aripi celor care trăiesc într-un spațiu unde persistă sentimentul de rușine și de neputință, precum și stereotipurile despre comunitatea romă, necesită în primul rând o schimbare de mentalitate și crearea unui climat de siguranță psiho-emoțională și acceptare.
Pas cu pas și ghidată de obiective foarte clare, Rosemarie a arătat că se poate și altfel. A insuflat copiilor dragostea pentru școală: printre altele, a redus cu 25% numărul elevilor corigenți și repetenți și a crescut cu 20% numărul elevilor, din familii defavorizate, care obțin rezultate bune la învățătură. I-a inspirat pe părinți să se reîntoarcă pe băncile școlii și să încheie ciclul primar, ciclul gimnazial sau chiar să-și ia bacalaureatul: în acest sens, a implementat proiectul „A doua șansă”, prin care 70 de părinți ai elevilor din comunitatea romă au absolvit patru sau opt clase. Și, poate cel mai important, a înlocuit sentimentul de rușine și frica de judecată cu încrederea.
Cum a reușit Rosemarie Delia Cocoană să creeze un mediu școlar cu egalitate de șanse, unde oameni de toate vârstele îndrăznesc să-și deschidă aripile, păstrându-și în același timp autenticitatea?
„TOT CE FAC ESTE PENTRU BINELE COMUNITĂȚII. ȘI TOT CE FAC ESTE CU ÎNCREDEREA ȘI SPRIJINUL ECHIPEI MELE.”
Dincolo de rolul de director-lider, Rosemarie este, poate înainte de orice altceva, un om care trăiește în mijlocul oamenilor și care construiește împreună cu oamenii. Crede în colaborare, în detrimentul competiției. Împărtășește tot ce știe, tot ce este; și o face fără teamă: este, după cum zice chiar ea, ca o carte deschisă. Acest mod de raportare la sine și la ceilalți a ajutat-o să-și aducă colegii și mai aproape:
„Am reușit să fac toate aceste lucruri datorită echipei mele – cadrele didactice și ceilalți membri din personalul școlar. Împreună ne-am dorit o schimbare pentru comunitatea noastră. Colaborarea este cea care ne unește și face ca lucrurile să meargă bine în școală. Colegii mei motivează atunci când obosesc sau când trecem prin diverse provocări. Faptul că ei mă consideră omul potrivit, la locul potrivit, mă ajută să depășesc toate obstacolele. Cu ei mă consult de fiecare dată. Cu ei comunic onest de fiecare dată. Astfel, am creat un mediu total transparent, inclusiv în ceea ce privește bugetul școlar.”
Din bugetul școlar a alocat bani pentru formarea cadrelor didactice, o provocare acum câțiva ani. Astfel, a fost printre primii directori din Mehedinți care și-a susținut activ colegii în cursurile de formare.
„Avem nevoie de oameni care să performeze, pentru a clădi o școală bună. Totodată, este foarte important ca oamenii să se simtă bine în mediul în care vin. Pentru mine, starea de bine a celor din comunitate este pe primul plan. Starea de bine influențează performanța”, povestește ea.
GALA PREMIILOR PENTRU DIRECTORII ANULUI, EXPERIENȚA PRIN CARE ROSEMARIE DELIA COCOANĂ A AVUT CURAJUL SĂ-ȘI ARATE ARIPILE
Acum câțiva ani a ezitat să se înscrie, deși a primit numeroase recomandări de la oameni care o admirau. În 2023 însă, soțul ei i-a dat încrederea să-și arate aripile și în public și să vorbească despre poveștile comunității școlare din Eșelnița: „Îmi amintesc cum m-a întrebat soțul meu de ce nu povestesc despre ce facem în școala noastră, despre cursurile de formare pentru profesori,
despre activitățile cu elevii… Eu mă uitam la formular și mi se părea că nu am ce să scriu! Am trimis aplicația cu câteva minute înainte de a se închide înscrierile. Nici nu mă gândeam că aveam să ajung în etapa de jurizare și să primesc distincția de Directorul Anului pentru Egalitate de Șanse, în cadrul Galei… A fost o experiență extraordinară.”
Alegerea de a fi ca o carte deschisă, consideră Rosemarie, este ce a ajutat-o să se remarce: „Cred că a contat, în etapa de interviuri, sinceritatea mea, felul meu de a fi. Am spus lucrurile direct, așa cum sunt, fără ocolișuri. Am fost omul care sunt și acum, astăzi.”
Pentru Rosemarie, experiența de a participa la Gala din 2023 s-a simțit ca o încununare a muncii făcute de 30 de ani în comunitatea din Eșelnița: „AVE a văzut în mine acea sclipire pe care eu nu o vedeam. A văzut un adevăr în cutiuța care stătea închisă de ani de zile.”
Gala din 2023 a fost atât o experiență personală profundă prin care Rosemarie și-a arătat aripile și în afara comunității sale, cât și o continuare a procesului de schimbare în bine, din cadrul școlii conduse de aceasta.
CE S-A SCHIMBAT ÎN VIAȚA COMUNITĂȚII MULTIETNICE DIN ȘCOALA GIMNAZIALĂ EȘELNIȚA, DUPĂ GALA DIN 2023?
- Școala s-a bucurat de mai multă vizibilitate în mass-media.
Imediat după eveniment, Rosemarie Delia Cocoană a fost invitată la diverse interviuri unde și-a expus modul de gândire și a vorbit despre acțiunile și rezultatele obținute în cadrul școlii sale.
- Începând din toamna lui 2024, comunitatea cehă și comunitatea romă vor fi implicate în grupe de studiere a limbilor.
Distincția din cadrul Galei a facilitat, și ea, acest proces.
- Premiul de 3500 de euro a fost investit în organizarea unor activități și proiecte dedicate membrilor din școală: elevi, cadre didactice, părinți, cu scopul de a continua procesul de închegare a comunității.
- Rosemarie Delia Cocoană este acum un lider non-formal și mai influent pentru alți colegi din țară, de asemenea activi în comunități școlare multietnice.
MESAJUL LUI ROSEMARIE DELIA COCOANĂ PENTRU ALȚI DIRECTORI CARE AU NEVOIE DE CURAJ SĂ-ȘI DESCHIDĂ, ȘI ÎN PUBLIC, ARIPILE
Vorbesc din experiența mea: am fost un om extraordinar de muncitor, mi-am dedicat viața învățământului și comunității, dar nu am arătat acest lucru și în exterior – să vadă și ceilalți că se pot produce schimbări pozitive și în comunități școlare multietnice, unde provocările sunt multiple. Încurajez directorii să-și facă curaj să se arate. Știu că sunt mulți oameni muncitori în sistemul de învățământ din România – oameni care, din păcate, nu vorbesc despre lucrurile frumoase pe care le fac alături de comunitățile lor, pentru comunitățile lor. Eu îi îndemn să-și spună poveștile. Simpla înscriere la Gală te motivează să zbori și mai sus.
Pentru că Gala Premiilor pentru Directorii Anului este mai mult decât un eveniment de premiere a directorilor de școală din România – changemakeri curajoși și lideri care inspiră și acționează. Gala Premiilor pentru Directorii Anului este un eveniment prin care noi, oamenii din echipa AVE, facem vizibile schimbările pozitive produse de directori în școlile pe care le conduc și le amplificăm dincolo de spațiul imediat al școlii. Credem că se poate și altfel. Poveștile și rezultatele directorilor de școală înscriși an de an demonstrează că se poate și altfel.